Miksi järjestämme Youre a gift –keskusteluiltoja

You´re a gift –järjestömme on perustettu Helsingissä helmikuussa 2015. Järjestön taustalla oli huoli siitä, että pääkaupunkiseudulla on alkanut esiintyä yhä enenevässä määrin eri kulttuuri- ja uskontotaustaisten nuorten ”klikkiytymiä” ja jopa jengejä. Lisäksi erityisen huolestuttavaa on se, että näiden ryhmien välillä on alkanut esiintyä yhä enenevässä määrin ennakkoluuloja – jopa vihaa ja väkivaltaisia yhteydenottoja. Toinen huolestuttava esiin tullut seikka on ollut se, että monet maahanmuuttajataustaiset nuoret tuntuvat olevan ikäänkuin hukassa oman identiteettinsä kanssa – ikäänkuin kahden kulttuurin välissä, joista molemmat lähettävät erilaisia viestejä ja odotuksia. Nämä paineet ovat ajaneet useat nuoret huonoille teille ja huonoon seuraan. Tämän ovat huomanneet niin pääkaupunkiseudun nuorisotyöntekijät, opettajat, koulukuraattorit, sosiaalityöntekijät, nuorten vanhemmat, monet uskonnolliset yhteisöt kuin myös muut nuorten kanssa työskentelevät. Huolestuneita viestejä tuli myös nuorilta itseltään ja tilanne alkoi näkyä jopa jo maan uutisoinnissa. Järjestö luotiin eri ryhmien välisten ennakkoluulojen vähentämiseksi, mutta myös nuorten oman identiteetin, johon myös oma henkilökohtainen usko kuuluu, vahvistamiseksi ja tukemiseksi.

You`re a gift – nuoristotalo

Sen lisäksi, että järjestämme You`re a gift –keskusteluiltoja ylläpidämme myös matalan kynnyksen nuorisotiloja Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Tilamme ovat päihteettömiä eikä niihin saa tulla päihteiden vaikutuksen alaisena. Muutoin kaikki ovat tervetulleita. Paikalla on aina monikulttuurisuusasioihin perehtynyt nuorisotyöntekijä, jonka kanssa nuorilla on mahdollisuus jutella mieltään painavista asioista. Henkilökuntamme on koulutettu ohjaamaan nuori tarvittaessa saamaan lisäapua tai –neuvoja. Ohjaajamme neuvoo nuorta niin hengellisissä kuin maallisissakin asioissa; nuori voi saada nuorisotiloissamme apua esimerkiksi ammatinvalintaan liittyviin kysymyksiinsä. Paikalla on aina myös ohjaaja, joka edustaa vähemmistöä, esimerkiksi somalialainen Abdi Hashim on toiminut Helsingin You`re a gift –nuorisotilamme ohjaajana toiminnan aloittamisesta lähtien ja nuoret pitävät hänestä kovasti ja luottavat häneen. Olemme huomanneet että erityisesti somalitaustaisten nuorten on usein helpompi lähestyä Abdia kuin suomalaisia ohjaajiamme yhteisen tunnekielen sekä kulttuuritaustan vuoksi. Myös työntekijöille on ollut opettavaista työskennellä monikulttuurisessa tiimissä, jossa työntekijät tukevat toinen toisiaan.

You`re a gift –nuorisotalojen toiminta

Nuorisotilojen toiminnan pääpaino on rennossa yhdessä olossa. Tiloissamme voi pelata biljardia, Play Station 4 –pelejä, pingistä ja useita lautapelejä. Lisäksi jokaisesta nuorisotilastamme löytyy kahvila, josta voi ostaa edullisesti kahvia, teetä, mehua sekä pieniä herkkuja tai pientä välipalaa, kuten voileipiä. Tiloihimme voi tulla myös vain oleskelemaan tai lukemaan lehtiä. Pyrimme antamaan kaikille nuorille tilaa tehdä haluamiaan asioita ja halutessaan vain olla.
Järjestämme tiloissamme säännöllisesti myös yhteistä tekemistä, kuten askartelu- tai peli-iltoja. Toisinaan kokkaamme yhdessä ja opettelemme esimerkiksi eri maiden ruokaperinteitä kokeilemalla eri maista tulevien ruokien valmistamista yhdessä nuorten kanssa. Esimerkiksi somalialaisten sambuusa-leivonnaisten valmistaminen oli mielenkiintoinen kokemus, joka vaati aikalailla sorminäppäryyttä ja kärsivällisyyttäkin. Työn ja ruokailun lomassa tulee kuin vaivihkaa juteltua nuoria painavista asioista ja nuoret tutustuvat toisiinsa aivan huomaamattaan. Usein nuoret ovat huomanneet, että toinenhan on aivan tavallinen nuori, vaikka olisi kotoisin mistä päin maailmaa tahansa ja vaikka hän edustaisi mitä uskontokuntaa tahansa. Tällaiset yhteiset hetket ja niiden kautta nousevat oivallukset ovat mielestämme nuorisotilojemme ja koko toimintamme parasta antia! Toisinaan järjestämme esimerkiksi eri toimipisteidemme välisiä jalkapallo- ja koripallo-otteluita, joihin valmistautuminen ja harjoittelu ovat oivallisia yhteishengen kohottajia!